Pravila stolnog hokeja

1. Igrači će postupati u suglasnosti sa slijedećim Pravilima ponađanja igrača

Svi igrači će se sve vrijeme vladati kao pošteni i dobri sportaši. Od svog samog nastanka, stolni hokej je uvijek bio i ostat će plemenit sport.

2. Način igre i priprema igre

2.1. Moraju se koristiti stolni hokeji marke Stiga
2.2. Zađtitna mrežica s prednje strane gola mora se ukloniti.
2.3. Stolni hokej mora biti pričvršćen za stol.
2.4. Brzina površine stolnog hokeja mora biti jednaka uobičajenoj tvorničkoj brzini površine.

3. Igraće figurice

3.1. Moraju se koristiti figurice igrača Stigine Play-off verzije stolnog hokeja (sve figurice imaju štapove okrenute na istu stranu).
3.2. ITHF može dopustiti korištenje drugih Stiginih igraćih figurica ako postoji dobar razlog.

4. Utakmice

4.1. Utakmice traju pet (5) minuta.
4.2. Vrijeme se ne zaustavlja čak i ako je pak izvan igre.
4.3. Zvukovni mjerač vremena mora se koristiti u svim utakmicama.
4.4. Čist, nepogrešiv zvučni signal mora se koristiti kako bi označio početak utakmice. Taj signal (glazbeno ili zvukovno upozorenje) mora se čuti petnaest do trideset sekundi prije početka svake utakmice. Zvukovni mjerač vremena mora se oglasiti u određenim intervalima (bilo označujući trećine ili minute) prepoznatljivim zvukom, a glazba mora popratiti zadnjih trideset (30) sekundi utakmice.
Utakmica završava oglašavanjem čistog završnog zvuka.
4.5. Ukoliko se utakmica mora igrati ispočetka (ako se, na primjer, pokvario mjerač vremena), igračima se priznaju golovi postignuti u prekinutoj utakmici.
4.6. Ukoliko se igrač ne pojavi ili nije spreman za igru trideset (30) sekundi nakon početka utakmice, on/ona tada automatski gubi utakmicu s gol razlikom određenom pravilima turnira.
4.7. Ukoliko se igrač povuče tijekom utakmice, a kad protivnik ustraje na nastavku, on/ona tada automatski gubi sve svoje golove postignute tijekom igre, dok protivnik može pridodati svom rezultatu pet (5) dodatnih golova.
4.8. Tijekom play-off utakmica, a u slučaju izjednačenja u završenih pet (5) minuta, igraju se produžeci. Produžetak počinje novim ubacivanjem paka. Pobjednik je onaj koji postigne prvi gol (sudden death).

5. Ubacivanje paka u igru (Face-off)

5.1. Sve utakmice počinju s pakom postavljenim na središnju točku. Utakmica počinje početnim zvučnim signalom. Ukoliko bilo koji od igrača započne utakmicu prije zvučnog signala, dolazi do ubacivanja paka u igru.
5.2. "Face-off" počinje bacanjem paka na središnju točku.
5.3. Središnji napadači i lijevi obrambeni moraju stajati na svojim stranama unutar središnje crvene linije tijekom ubacivanja.
5.4. Pak se mora ubaciti oko pet (5) cm iznad glava figurica, a ruka koja ubacuje pak mora biti mirna. Pak mora biti ubačen ravnom stranom nadolje.
5.5. Igrači moraju biti sigurni da je njihov protivnik spreman prije ubacivanja paka. Ukoliko se "face-off" pogrešno izvede, protivniku je dopušteno zatražiti novo ili on/ona može ga sam/sama izvesti. Ukoliko igrač načini mnogo loših ubacivanja paka u play-off utakmici, protivnik može zatražiti nepristranu osobu za ubacivanje.
5.6. Tri (3) sekunde moraju proći nakon svakog ubacivanja paka prije nego što se može postići važeći gol. Ovo je pravilo na snazi čak i ako nepristrana osoba izvodi "face-off".
5.7. Pak mora pogoditi ogradu, ili neka druga figura osim središnjeg napadača mora kontrolirati pak, prije nego gol može biti priznat.
5.8. Ukoliko se u play-off utakmicama moraju igrati produžeci, igrači mogu zatražiti nepristranu osobu za ubacivanje paka te se mogu složiti da će se na taj način igrati u svim ubacivanjima, odnosno da će ista nepristrana osoba postavljati pak na središnju točku, zatražiti od svakog igrača da kaže "Spreman", te tada reći "Sad".

6. Postizanje golova

6.1. Pak mora ostati u okviru gola kako bi se gol priznao. Ne priznaje se ako pak uđe i izađe iz gola. Ako pak izađe iz okvira gola, utakmica se nastavlja bez prekida.
6.2. Pak se mora ukloniti iz kutijice ispod gola (ukoliko takva postoji) prije slijedećeg ubacivanja paka.
6.3. Gol koji se postigne izravno pritiščući pak u okvir gola ili samog golmana se ne priznaje. Gol postignut neizravno na taj način (odbijen o gol ili drugog igrača) se priznaje.
6.4. Nije dopušteno smiriti pak i izravno postići gol koristeći tijelo, (a ne palicu) figurice. Međutim, dopušteno je postizanje gola s desnom nogom figurice ako se koristi kao palica (na primjer, rotacijom figurice). Gol postignut tijelom figurice je važeći ukoliko pak miruje, a da ga figurica kojom se postiže gol nije zaustavila ili namjestila.
6.5 Gol se ne priznaje ako je postignut nakon završnog zvučnog signala.
6.6. Gol je važeći ako se bilo koja figura ili golman ošteti nakon što se postigne gol.
6.7. Gol postignut pomicanjem samog stolnog hokeja je nevažeći.

7. Pravilo gol crte

7.1. Ako je pak u mirovanju na pregibu gola te dodiruje gol crtu, obrambeni igrač može pozvati "blok" te se izvodi novo ubacivanje.
7.2. Ako je pak u mirovanju na pregibu gola, a ne dodiruje gol crtu, obrambeni igrač mora nastaviti s igrom.

8. Pravilo posjeda paka

8.1. Nije dopušteno zadržavanje paka ako nema vidljivih pokušaja pucanja na gol. To se smatra pasivnom igrom.
8.2. Ukoliko se primijeti da igrač igra pasivnu igru, suigrač može to dati do znanja riječima "pasivna igra". To daje mogućnost igraču u posjedu paka da promijeni način napada kako bi izbjegao gubljenje paka. Ako se pasivna igra nastavi, tada suigrač može zahtijevati ubacivanje paka (face-off).
8.3. Ako se pak zadržava u posjedu jedne figurice više od pet (5) sekundi, a bez dodavanja ili pucanja na gol, suigrač može upozoriti na pasivnu igru.
8.4. Ako se pojave nesuglasice između suigrača, a u vezi s pasivnom igrom tijekom play-off utakmica, ili ako nekoliko igrača tijekom bilo koje utakmice turnira optuže jednog igrača za pasivnu igru, nepristrana osoba, za koju su se odlučile obje strane (sudac), može se pozvati da nadgleda slijedeće utakmice. Kad je sudac prisutan na utakmici, igrači sami ne signaliziraju upozorenja, a ubacivanja uzrokovana pasivnom igrom može dosuditi samo sudac.
8.5. Ako igrač opetovano ignorira ta pravila vezana uz pasivnu igru tijekom turnira, suci na turniru mogu odlučiti da se utakmice na koje je utjecala takva igra ponove uz nadgledanje sudaca. Ako je broj takvih utakmica prevelik (veći od tri(3)), suci na turniru mogu donijeti odluku da taj igrač automatski gubi te utakmice rezultatom određenim pravilima turnira.

9. Smetnje prilikom igre

9.1. Igrač može podesiti svoju figuricu samo ako je u posjedu paka.
9.2. Ako igrač postigne gol dok protivnik podešava svoje figurice, gol se priznaje.
9.3. Ukoliko igrač primijeti da bilo koja od njegovih figurica je izdignuta, on/ona može prestati igrati i zamoliti suigrača da podesi figuricu, a suigrač to mora napraviti. Igrač može nastaviti s igrom kad je suigrač spreman.
9.4. Ako igrač doda pak drugoj svojoj figurici, a dok podešava figurice, radi se ubacivanje.
9.5. Gruba igra koja uzrokuje trešnju stolnog hokeja i pomicanje paka je strogo zabranjena.
9.6. Ako koja figurica izgubi pak zbog trešnje stolnog hokeja, pak se tada mora vratiti toj figurici.

10. Prekidi

10.1. Ako dođe do bilo kakve nesvakidašnje situacije (npr. oštećena oprema, šipka ili stol, pomaknut gol, svjetla se ugase, nekoliko se pakova pojavi na stolu ili netko/nešto prekine bilo koga od suigrača), utakmica se odmah mora odgoditi. Igrač može prekinuti igru riječju "Stop" ako suigrač nije svjestan takve situacije. Utakmica se nastavlja kad su oba igrača ponovno spremna.
10.2. Ako se utakmica prekine, a izgubi se poprilično puno vremena, tada se to izgubljeno vrijeme mora dodati preostalom vremenu i utakmica se nastavlja.
10.3. Golovi postignuti tijekom prekida se ne priznaju.
10.4. Ako je igrač nesumnjivo bio u posjedu paka prije prekida, utakmica se nastavlja s pakom na mjestu gdje je bio, u suprotnom se radi novo ubacivanje.